Reklama

Wyszukaj przepis

Pączki drożdżowe łyżką kładzione

Dziś jest Dzień Mamy więc postanowiłam dzieciom usmażyć parę szybkich pączków no w miarę szybkich ponieważ to drożdżowe. Nie wiem czy wy to widzicie ? wytężcie wyobraźnię, czy między pączkami widzicie małego biednego żuczka ? 😂😂 ja widzę i to bardzo dokładnie no chyba że mnie wzrok myli 😂 ale raczej nie. Polecam te pączusie są z wierzchu bardzo chrupiące zaś w środku mięciutkie jak puch

składniki:

3 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
3/4 szklanki cukru,
1 jajko gęsie lub 2 kurze,
szczypta soli,
1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
2 łyżki ciepłej wody,
1 łyżka octu,
1 szklanka mleka

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, ocet oraz wbić całe jajko w środku mąki zrobić rowek wsypać drożdże, na drożdże wsypać odrobinę cukru i mąki i zalać ciepłą wodą delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować

Gdy już jest widoczna praca drożdży gołym okiem wlać mleko ( można lekko podgrzać ) i całość za pomocą łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wymieszane ciasto postawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia


Gdy ciasto podwoiło swoją objętość do garnka wlać 1,5 litra oleju ( zależne jest to od garnka w jakim będziemy smażyć ), olej rozgrzać. Następnie łyżkę moczyć w gorącej wodzie nabierać dowolnej wielkości ciasto


Na rozgrzany olej nakładać porcję ciasta ( nie za dużo ponieważ w czasie smażenia pączki rosną ). Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano ( nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ będą pić dużo oleju )


Po usmażeniu pączki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby ociekły z wyciąganego tłuszczu, można obsypać cukrem pudrem. Takie pączusie nadają się dla dzieci i rodziny




Komentarze

Popularne posty