Ciasto biszkoptowe z kakao
Co powiecie na przepyszne ciasto które za każdym razem wychodzi ? Przepis dostałam od mojej cioci Barbary ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a za każdym razem gdy go piekę wychodzi jeszcze smaczniejsze. Moja ciocia dużo ciast nauczyła mnie piec w sumie dawała przepisy a ja piekłam lub kombinując zmieniałam w przepisie różne składniki. Ja jestem amatorem zaś moja ciocia z zawodu jest gastronomem, ale dużo się od niej nauczyłam tak jak od mojej mamy i dziadka gotowania zup i drugich dań
składniki na ciasto:
8 jajek,2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 szklanki coli do nasączenia ciasta,3 dowolne kremy gotowe,
600 ml mleka,
1 płaska łyżka kawy naturalnej do posypania ciasta
wykonanie:
Do sporej miski wbić całe jajka wsypać cukier i całość miksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany KOGEL-MOGEL
Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i także całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką i kakao
Zmiksowane gotowe ciasto przelać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40-45 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić
Gdy ciasto już całkowicie ostygło, oddzielić je od papieru i przekroić wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat położyć do blaszki nasączyć go colą, w międzyczasie przygotować krem ja dałam 2 śmietankowe i jeden tiramisu na 600 ml mleka ( miałam zrobić krem z kaszy manny ale okazało się że nie mam kaszy w domu )
Nasączony blat biszkoptowy przełożyć dość grubą warstwą kremu ( nie musi być równiutko ). Nałożyć górny blat ciasta również go nasączyć colą ( nasączenie ciasta colą to pomysł mojej koleżanki która prowadzi blog AGUSIOWE SMAKOŁYKI za który bardzo jej dziękuję )
Na nasączoną górę biszkoptu wyłożyć resztę kremu i wyrównać można nawet posmarować boki. Na wierzch dla lepszego smaku ciasta można posypać kawą suchą naturalną. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki aby stężał krem. ( Ja wstawiłam wczoraj wieczorem jak go przygotowałam )
Ciasto polecam serdecznie udaje się za każdym razem idealnie nadaje się do kawy jak również dla gości oraz na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Raz je zrobiłam jak dostałam od cioci przepis i teraz moja rodzinka chce abym częściej go piekła. Ciasto jest dla osób które przepadają za słodkim
Komentarze
Prześlij komentarz