Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka
Tak po obiadku siedziałam pijąc kawę i sobie myślę co by tu wykombinować słodkiego, dzieciaki mówią zjadłybyśmy jakiegoś cukierka. Ha ha ja nie wiele myśląc mam w domu ciasto francuskie masa krówka też jest no to zrobię im cukierki ale w formie ciastek. I nie żałuję bo bardzo się ucieszyły tym bardziej że masa krówka orzechowa
składniki:
1 gotowe ciasto francuskie 300 g,200 g masy krówka orzechowa lub marmolada,
1 małe jajko
Wykonanie:
Gotowe ciasto wzdłuż przekroić na dwa pasy i w poprzek na prostokąty po 8 - 8,5 cm
Na każdy prostokąt przez środek nałożyć solidną łyżeczkę masy krówka i zawinąć dwa razy w rulon
Jak już mamy zwinięte w rulon (zwijać tak aby masa nie wyszła na zewnątrz ). Końce rulonu zawinąć jak papierek w cukierku na raz. Widelcem zrobić na końcach ozdobę
Tak przygotowane ciastka cukierki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia
Takie ciastka idealnie nadają się do kawy jak również dla dzieci. Jedząc takie ciasteczka wyobrażamy sobie jakbyśmy jedli cukierka lecz już bez papierka. Z tych składników wyszło mi 10 ciasteczek ale jeśli ktoś chce więcej wystarczy zwiększyć składniki
Komentarze
Prześlij komentarz