Babka ziemniaczana szybsza wersja
Mam dla was szybszą wersję babki ziemniaczanej takiej jak robiono w moim domu rodzinnym. Nie wiem czy wam się spodoba przepis ponieważ ta wersja babki jest biedniejsza ale równie smaczna jak tradycyjna babka
składniki:
2 kg ziemniaków,400 g boczku wędzonego parzonego,
1 cebula 100 g,
3 pętka kiełbasy krótkiej,
0,5 - 1 łyżki soli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 jajko gęsie lub 2 jajka kurze,
3/4 szklanki mleka,
3 łyżki oleju
wykonanie:
Na patelnię dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony parzony 200 g i go podsmażyć, jak już się przyrumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę i razem całość podsmażyć na rumiano. Jak już boczek z cebulą są podsmażone dodać kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w grubszą kostkę, podsmażyć ją z boczkiem i cebulą
Do startych ziemniaków dodać wystudzoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, doprawić do smaku solą ( ja dałam pół łyżki soli i było troszkę za mało słone ), wbić jajko, dodać pieprz. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub ręki
Do naczynia żaroodpornego większego na dno wlać olej. Wyłożyć przygotowaną masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch. Na górę masy ziemniaczanej ułożyć drugie 200 g boczku wędzonego parzonego. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić na 200 stopni i piec przez 1,5 godziny do ładnego zarumienienia się babki. 10 minut przed końcem polać babkę z wierzchu mlekiem, wtedy będzie bardziej chrupiąca
Babka wyszła bardzo smaczna można ją podać kto z czym lubi u nas jada się z kwaśną śmietaną. Kroiłam ją jeszcze gorącą i lekko się rozpadała ale gdy jest wystudzona kroi się ją idealnie. Polecam serdecznie zwłaszcza dla zapracowanych
Komentarze
Prześlij komentarz