Reklama

Wyszukaj przepis

Babka z serka MASCARPONE

Zalega Wam w domu serek MASCARPONE i nie wiecie tak jak ja do czego go wykorzystać oprócz deseru ? Podam Wam świetny przepis na babkę którą dziś wymyśliłam podczas pakowania pudeł do przeprowadzki. Babka wyszła bardzo smaczna efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył

składniki:

250 g serka MASCARPONE,
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
4 jajka,
kilka kropel dowolnego aromatu ( u mnie migdałowy ),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki oleju,
0,5 szklanki mleka + 2 łyżki,
1 opakowanie kisiel 30 g ( u mnie pyszny kubek )

wykonanie:

Do miski przełożyć serek MASCARPONE wsypać cukier i zmiksować na jednolitą gładka masę. Następnie dodając po jednym całym jajku nadal miksować do połączenia się serka  z jajkami


Gdy mamy już zmiksowany serek z jajkami dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz olej i mleko . Całość znowu zmiksować do połączenia się składników na jednolitą gładka masę


Jak już mamy wszystko zmiksowane, większą część ciasta przełożyć do blaszki 40/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować kisiel, do mniejszej części ciasta wsypać kisiel i dodać 2 łyżki mleka. Zmiksować na jednolitą masę




Na wcześniej wylaną masę przelać masę z kisielem można zrobić końcówką łyżki tak zwane esy floresy. Przygotowana babkę wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55-60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babki i tak zwanego suchego patyczka


Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika, można posypać cukrem pudrem, ostudzić. Po wystudzeniu babkę odjąć od papieru i kroić dowolne kawałki


Babka wyszła bardzo smaczna w środku mega wilgotna zaś z wierzchu lekko chrupiąca. Taka babka świetnie nadaje się do kawy jak również dla gości



Komentarze

Popularne posty