Sernik z makiem "Łaciata krówka"
Święta to miły czas kiedy spędzamy je z rodzinami, w tym roku nie jest nam to dane no cóż zdrowie najważniejsze a z rodzinami jesteśmy myślami. Ja co roku piekłam po cztery, pięć ciast a w tym roku tylko jedno i to wymyślone. Tak sobie siedziałam i produkty dodawałam, myślę sobie wyjdzie to będzie dobrze nie to trudno. A że wyszło przepyszne z chęcią podzielę się z wami przepisem może zechcecie skorzystać
składniki na ciasto:
90 g margaryny tortowa,2 jajka,
3 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ) + 1 garść,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa serowa:
5 jajek,700 g twarogu,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
0,5 kostki margaryny tortowa
masa makowa:
1 puszka masy makowej 850 g,2 jajka
wykonanie:
Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je zagnieść do połączenia się wszystkich składników, jeśli będzie się lekko kleić do rąk dodać garść mąki i nadal zagniatać ( ciasto wychodzi elastyczne ). Gotowe ciasto przekroić na większą i mniejszą część i odstawić do czasu przygotowania masy serowej
Jak już mamy przygotowane ciasto, do drugiej miski wbić całe jajka, wsypać cukier i miksując ubić na pulchna masę. Gdy mamy już ubitą masę jajeczną dodać zmielony twaróg
Następnie do reszty czyli masy jajecznej i twarogu dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokrojoną margarynę. Całość miksować tak długo aż całe produkty połączą się ze sobą w jedną całość
Jak już mamy gotową masę serową, wtedy do miski przełożyć gotowy mak, dodać całe jajka i za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się masy makowej z jajkami
Gdy już masy mamy przygotowane do blaszki 34/25 wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć większą część ciasta za pomocą mokrych rąk. Ciasto po nakłuwać za pomocą widelca. Na przygotowane ciast wylać masę serową, wyrównać ją. Na masę serową kupkami kłaść po dwie łyżki przygotowanej masy makowej
Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć mniejszy kawałek ciasta, rozwałkować go nie za cienko. Następnie pociąć w dowolnej grubości paski
Przygotowane paski z ciasta wyłożyć na masy tworząc ozdobną kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu studzić z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Wyjąć na drugi dzień
Choć ciasto wymyślone w smaku jak to mówi młodzież ZAJEFAJNE ha ha bardzo smaczne nie za słodkie takie w sam raz. Jest przy nim trochę pracy ale efekt końcowy WOW. Ciasto jest fajnie kruche i miękkie z wierzchu lekko przypieczone chrupiące. Polecam na święta jak również do kawy w sam raz. Kto je spróbuje od razu się w nim zakocha
Komentarze
Prześlij komentarz