Makaron z dodatkami
Witajcie moi drodzy jak już wiecie moje zdrowie niestety się pogorszyło, kręgosłup całkiem się rozpada dalej chodzę o kulach. Ale obiad trzeba było zrobić, dobrze że córka jest w domu ja stałam przy kuchni a ona mi wszystko podawała co było potrzebne do zrobienia szybkiego dania. Ważne że jest to syte i najeść się można, zatem zapraszam po przepis nie jest w nim nic skomplikowanego przygotuje je nawet nastolatek
składniki:
250 g kiełbasy grubej żywieckiej ( można więcej ),1 cebula 150 g,
550 g makaronu dowolnego ( u mnie świderki ),
5 łyżek oleju,
200 g żółtego sera ( można więcej ),
1 mały pęczek natki pietruszki ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć ),
1 płaska łyżka soli ( do makaronu )
wykonanie:
Do garnka wlać wodę osolić ją i gdy woda się zagotuje wsypać makaron, ugotować go do miękkości. Ugotowany makaron przelać na durszlak i zahartować zimną wodą. Gdy ugotowany makaron ocieknie z nadmiaru wody przełożyć go do garnka w którym się gotował
Jak już mamy ugotowany i przygotowany makaron, na patelnię wlać olej dodać pokrojoną dowolnie cebulę i podsmażyć ją na rumiano. Gdy cebula jest już podsmażona dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i całość razem podsmażyć aby kiełbasa również się zarumieniła
Usmażoną cebulę z kiełbasą przełożyć do garnka z makaronem i całość wymieszać do połączenia się cebuli z kiełbasą z makaronem. Następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć )
Jak już dodana natka pietruszki dodać ser starty na tarce jarzynowej i całość podsmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Tak przygotowywany czyli podsmażany makaron fajnie rozpuszcza ser
Takie danie to szybkie rozwiązanie na obiad dla zapracowanych. Dzieci takie dania uwielbiają zwłaszcza moje nie wiem jak wasze dzieci
Komentarze
Prześlij komentarz