Kotlety mielone po mojemu
Dzień dobry kochani dziś podam wam przepis na mielone według mnie zrobione, są mięciutkie aż puchate rozpływają się w ustach. Może chętnie skorzystacie z tego przepisu jeśli nie to się nie pogniewam, bo niby za co każdy ma swój smak i swoje przepisy. Lecz jeśli zechcecie to chętnie podzielę się przepisem
składniki:
800 g mięsa mielonego wieprzowego,1 jajko,
1 bułka sucha,
3/4 szklanki mleka ( do bułki ),
1 średnia cebula,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
2 łyżki bułki tartej suchej,
wykonanie:
Suchą bułkę namoczyć w mleku i poczekać aż bułka wchłonie całe mleko
Gdy bułka się moczy do miski dodać mięso, całe jajko, sól, pieprz, cebulę pokrojona w drobną kostkę oraz bułkę ( nie odciskać z mleka dodać całość ) oraz dwie łyżki bułki tartej suchej. Wszystko dokładnie wymieszać ( nawet ręką ) do połączenia się wszystkich składników
Na patelnię wlać olej rozgrzać go i układać uformowane kotlety ( kotlety trochę się kleją ale proszę się tym nie przejmować smażą się dobrze i nie rozpadają się ). Kotlety smażyć z obu stron na rumiany kolor. W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać pół szklanki wody i dodać łyżkę suszonych warzyw.
Usmażone kotlety ułożyć w garnku z wodą i suszonymi warzywami. Dusić pod przykryciem co jakiś czas odkryć pokrywkę i podrzucając energicznie garnkiem do góry aby kotlety z dołu przeszły do góry, dusić tak do 10 minut ( w tym czasie woda wchłonie się w kotlety że pozostanie około 5 łyżek wody, takiego jakby sosu )
Obiad podałam z ziemniakami i sosem z kotletów, kotlety oraz pieczarki podsmażone na maśle do czasu aż wyparuje woda, następnie je posoliłam dałam trochę pieprzu i poddusiłam na koniec dodając pokrojony świeży koperek. Do popicia obiadu była maślanka. Kotlety naprawdę wyszły mi idealne
Komentarze
Prześlij komentarz