Gulasz z piersi kaczki
Mam dziś dla was przepis na gulasz z piersi kaczki, już wiecie że mam swojskie i długo się je przygotowuje ale szczerze mówiąc wiem co jem. Czasochłonne jest bardzo ale smak jest tak pyszny że nie potrafię wam go opisać przez komputer. No nic po prostu podam przepis a wy sami stwierdzicie czy dobre, dodam tylko że z kupnego mięsa na pewno krócej się przygotowuje taki gulasz
składniki:
800 g piersi z kaczki ze skórą,0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
1 płaska łyżka przyprawy do kaczki,
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku,
5 szklanek wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
1 mały pęczek natki pietruszki
wykonanie:
Przygotować kacze piersi, pokroić je razem ze skórą w dowolną kostkę ( chyba że ktoś nie chce skóry można pominąć
Następnie posypać przyprawami sypkimi i całość wymieszać łyżką do wchłonięcia przypraw w mięso
Tak przygotowane mięso położyć na suchą patelnię i podsmażać tak długo aż mięso się zarumieni a tłuszcz ze skór się wytopi
Gdy mamy już podsmażone mięso na rumiano a tłuszcz się wytopił, wlać wodę ( może być gotowana ) i dodać suszoną włoszczyznę, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie mięciutkie
Jak już ładnie się poddusiło mięso i zaczyna się robić sos, dodać drobno pokrojona natkę pietruszki i jeszcze chwilę poddusić aż zrobi się gęstawy sos
Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą jęczmienną oraz mizerią z ogórka
Komentarze
Prześlij komentarz