Drożdżowe z borówkami
Podam wam dziś przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej drogiej koleżanki Honoratki. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a w znikaniu jeszcze szybsze. Nie wiem co o tym sądzicie ale moje potrawy ostatnio robią mi psikusy chleb na maślance pokazał LIKE zaś dzisiejsze drożdżowe ma ładną uśmiechniętą minkę widoczną gołym okiem czyż nie ?
Do większej miski wrzucić w następującej kolejności:
- 85 g drożdży świeżych,- 4 jajka ( wcześniej roztrzepać widelcem ),
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- dowolny aromat ( ja dałam cytrynowy )
kruszonka:
4 łyżki mąki,3 łyżki cukru,
2 łyżki masła ( dałam SOLLA z Biedronki ).
dodatkowo:
300 g borówekwykonanie:
Do miski dodać wszystkie składniki w takiej kolejności jak opisane i pozostawić bez mieszania na około 3 godziny ( można mniej ). Gdy już jest widoczna praca drożdży, całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę
Zmiksowane ciasto przelać do blaszki 24/35 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzch wyłożyć owoce borówki ( może również być bez owoców )
Gdy już mamy wyłożone owoce, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości w kruszonkę
Przygotowaną kruszonką posypać ciasto z owocami. Ciasto tak przygotowane postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Jak już ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 30-35 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Upieczone ciasto środkiem się zapadło ale to wina owoców zakalca nie ma. Jeśli ktoś woli mniej przypieczone wystarczy z 15 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową
Takie ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do kawy, gorącego kakao czy szklanki zimnego mleka. Ciasto wyszło fajne kruche a owoc borówki fajnie komponuje się z ciastem drożdżowym
Komentarze
Prześlij komentarz