Ciasteczka " ślimaki " z masą krówka
Jak człowiek nie wie co zrobić z czasem to siedzi i wymyśla ciasteczka, wymyśla ? raczej piecze bo już kiedyś robiłam takie tylko z inną masą lub nawet z marmoladą. Powiem wam że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, na pewno bardzo ucieszą się dzieci z takich słodkości ale myślę że nie tylko dzieci. Zatem zapraszam po przepis nic specjalnego a jednak
składniki:
1 ciasto francuskie 300 g,1 puszka masy krówka 400 g,
1 jajko
wykonanie:
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć, wyłożyć na nie masę krówka i rozsmarować po całości ( nie musi być równo )
Jak już mamy rozsmarowaną masę wtedy zawijać ciasto jak roladę (nie musi być ciasno ). Zawinięte ciasto kroić w krążki po 2 cm
Pokrojone krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krążki układać odkrojoną częścią w stronę blaszki, następnie posmarować wcześniej roztrzepanym całym jajkiem
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180-200 stopni piec 20-25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia
Takie ciastka idealnie nadają się do kawy jak również dla dzieci czy niespodziewanych się gości. Ciasteczka zrobiłam z jednej porcji ciasta jeśli ktoś potrzebuje większej ilości wystarczy zwiększyć produkty
Komentarze
Prześlij komentarz