Reklama

Wyszukaj przepis

' Ala ŚWIEŻONKA-ŚWIEŻYNKA

U mnie dziś obiad inny niż u wszystkich. Nie ma rosołu ani schabowego jest za to 'Ala ŚWIEŻYNKA czyli tańsza jej wersja bo z samego mięsa z cebulką. Myślę że wszyscy pamiętamy co to jest zwłaszcza jak jak było w domu świniobicie tylko u nas mama dodawała podgardle tłuste, potem mięso, nerki i wątrobę na koniec cebulkę i tak jadło się z chlebem oj to był rarytas za moich czasów. Ja podam biedniejszą jej wersję ale też pysznie i najeść się można

składniki:

1,400 g mięsa wieprzowego z chrząstką,
1 łyżka przyprawy staropolskiej do mięs i drobiu,
1 łyżka pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej w proszku,
3 łyżki oleju

dodatkowo:

3,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 duże cebule

wykonanie:

Przygotować mięso wieprzowe z chrząstką, czyli pokroić je w mniejsze kawałki. Następnie posypać przyprawami i wlać olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawami odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy


Gdy mięso z przyprawami odstało już swój czas przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć do czasu aż wyparuje z mięsa woda a mięso się zarumieni


Jak już mięso ładnie się zarumieniło wlać trzy szklanki wody można doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania wody. Gdy woda już wyparowała dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć



Do podsmażonej cebuli z mięsem wlać jeszcze pół szklanki wody i całość poddusić na wolnym ogniu do czasu aż cebula będzie miękka a woda wyparuje prawie całkowicie


Usmażone podduszone mięso z cebulką podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz mizerię z ogórka. Tak przygotowane mięso przywróciły mi wspomnienia z dzieciństwa



Komentarze

Popularne posty