Ala' flaczki z żołądków indyczych z zasmażką
Dziś zrobiłam tylko flaczki ponieważ siadł mi kręgosłup i chodzę o kulach. Ale to nie będą moje ostatnie flaczki z żołądków wyszły bardzo smaczne, przyznam się że w takiej wersji to moje pierwsze flaczki w życiu. Czasami lubię nowe smaki ale nie owoce morza to nie moja bajka
składniki:
1,100 kg żołądków indyczych,2 średniej wielkości marchewki,
2 łyżki majeranku,
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 przyprawa klasyczna do flaków,
1 mały pęczek natki pietruszki,
1 mała gałązka liści lubczyk - magii,
2 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku
zasmażka:
2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki oleju
wykonanie:
Przygotować żołądki umyć je i osuszyć na durszlaku. Następnie żołądki pokroić w paski kto jakie chce
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać pokrojone w paski żołądki, liście laurowe, ziela angielskie oraz marchew pokrojoną dowolnie. Od czasu zagotowania się całości zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu, w połowie gotowania wkroić natkę pietruszki
Jak już flaki żołądkowe są miękkie wkroić liść lubczyk - magii i jeszcze chwilę pogotować. Przygotować przyprawę i wsypać ją do wywaru doprawić do smaku przyprawą z solą lub samą solą. Dodać majeranek
W czasie gdy flaki się gotują przygotować zasmażkę, na patelnię dodać olej rozgrzać go następnie wsypać mąkę i razem podsmażyć. Do usmażonej zasmażki wlać 4 chochle wywaru od flaków i wymieszać tak aby nie było grudek. Zalać flaki zasmażką i nadal gotować
Gdy już flaki z zasmażką się zagotowały dodać paprykę czerwoną w proszku oraz czosnek granulowany i pogotować jeszcze chwilkę do czasu ukazania się takiego jakby kożuszka wtedy flaki są już gotowe
Flaki podałam z bułką bo taki u nas zwyczaj ale można również zajadać z chlebem lub kto z czym ma ochotę
Komentarze
Prześlij komentarz