Reklama

Wyszukaj przepis

Swojski makaron z dodatkiem papryki słodkiej w proszku

Jak już wiecie lubię kombinować i eksperymentować w kuchni. Ostatnio moja rodzina zakochała się w domowym makaronie który robię i jak tylko nadarza się okazja na obiad z makaronem to proszą aby zrobić swój makaron nie bardzo chcą jeść już kupny, a ja z miłą chęcią przygotowuję taki właśnie makaron. Rodzinka jest bardzo zadowolona i oczywiście najedzona

składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml ),
1 jajko,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
0,5 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody ( ale nie gorącej ),
2 łyżki oleju

wykonanie:

Do miski dodać sypkie składniki oraz jajko. Dolewając mocno ciepłą wodę do sypkich produktów szybkim ruchem mieszając łyżką aby ciasto się nie sparzyło połączyć całość

Następnie wszystko wyrobić ręką do połączenia się składników, gdy już wszystko jest połączone dodać olej i dalej wyrabiać ręką do wchłonięcia całego oleju w ciasto. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie. Po wyrobieniu pozostawić pod ściereczką aby ciasto odpoczęło



Jak już ciasto odpoczęło tak około 10 - 15 minut, podzielić je na dwie lub cztery części. Następnie jeden kawałek ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na cieniutki placek tak zwany papier



Rozwałkowany placek obsypać dość obficie mąką i ją po wcierać w ciasto. Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na mniejsze paski, następnie zwijać każdy osobno w rulonik i za pomocą noża lub przyrządu do frytek ucinać dowolną grubość makaronu



Gdy już wszystkie ciasto jest rozwałkowane i pocięte na makaron, wyłożyć makaron na ściereczce posypać mąką i rozłożyć po całej długości ściereczki, w między czasie wstawić wodę posolić ją



Jak już woda się zagotuje wkładać przygotowany makaron ( jeśli duży garnek można włożyć na raz ale jeśli mniejszy to gotować na dwa lub trzy razy ). Jak już makaron wypłynie na wierzch dolać do gotującego się makaronu około 2 łyżek oleju  ( aby się nie sklejał ) i całość gotować od 3 - 5 minut na wolnym ogniu. U gotowany makaron przelać na durszlak i przelać go zimną wodą mieszając aby się zahartował



Makaron wyszedł bardzo smaczny wyszło go surowego ponad 500 g. Domowy makaron podałam z żołądkami drobiowymi w sosie śmietano - chrzanowym oraz surówką z białej rzodkiewki i koperku ze śmietaną



Komentarze

Popularne posty