Sernik bez sera na śmietanach
Dziś jest Dzień Kobiet dlatego postanowiłam przygotować ciasto, pewnie większość je zna to ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała to i tamto. Robiłam nawet na cieście kakaowym jednak na białym smakuje mi najbardziej. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerza
składniki na ciasto:
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 kostki margaryny ( tortowa ),
3 żółtka,
5 łyżek cukru
masa śmietanowa:
1 cukier waniliowy 15 g,
2 duże śmietany 330 g ( u mnie śmietana z Piątnicy ),
1 szklanka cukru,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( każdy po 64 g )
dodatkowo:
wykonanie:
Do miski dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać rękoma na sypką masę
Gdy ciasto jest już wyrobione ubić białka w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę
Do drugiej miski wylać obie śmietany, dodać cukier, proszek budyniowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników
Gdy mamy już zmiksowane śmietany z całą resztą dodać ubite na sztywno białka i wymieszać powoli za pomocą łyżki
Do blaszki 26/26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać część ciasta sypkiego, rozłożyć po całości blaszki
Na wyłożone sypkie ciasto wylać przygotowaną masę śmietanową, wyrównać ją można położyć dowolne owoce z kompotu ( sok przelać przez sito zostawiając sam owoc ). Ja dałam swoje truskawki z kompotu
Na masę śmietanową z owocami równo wysypać drugą część ciasta sypkiego
Przygotowane ciasto wstawić do zimnego piekarnika na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ładnie urośnie ale po ostygnięciu opadnie jak każdy sernik. Gdy już jest zimne wyjąć razem z papierem z blaszki
Ciasto ma świetny posmak pieczonego budyniu, nadaje się idealnie do kawy jak również dla gości. Polecam serdecznie ponieważ przygotowanie jest banalnie proste
A na obiad miałam rybę PANGA smażoną, surówka z kapusty kiszonej z czerwoną cebulką oraz ziemniaki. Przepisu nie podaję ponieważ rybę każdy potrafi usmażyć
Komentarze
Prześlij komentarz