Pyszne ciasto majonezowe z jagodą goja
Nie wiecie co zrobić z majonezem który wam pozostanie ? Chciałabym wam podać świetny przepis na ciasto jest super wilgotne i bardzo smaczne nadaje się do kawy ja również na Wielkanoc jako baba. Ja używam w moim domu tylko majonezu Kętrzyńskiego ale można dodać dowolny majonez tak podejrzewam. Przepis jest bardzo prosty przygotuje je nawet dziecko, więc zapraszam po przepis
składniki:
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 budynie po 64 g każdy ( ja dałam śmietankowy ),
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 sporych łyżek majonezu,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
1,5 szklanki cukru,
5 łyżek jagód goi,
1 jabłko
wykonanie:
Do miski dodać jajka wsypać cukier i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany KOGEL-MOGEL
Gdy już zmiksujemy jajka z cukrem dodać resztę składników sypkich oraz majonez, mleko i olej i także zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą
W między czasie jagody goi zalać wrzątkiem na parę minut, odcedzić je na sitku i wystudzić. Chłodne dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać całość łyżką
Gotowe ciasto przelać do foremki 26/26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać jabłko pokrojone w plasterki ( nie koniecznie )
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do suchego patyczka ( ja piekę na kratce od piekarnika aby dół też był rumiany ). Upieczone ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto jest już chłodne wyjąć z papierem na ściereczkę aby od dołu nie zaparowało
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja lukru nie cierpię dlatego wolę cukier puder ). Ciasto idealnie nadaje się dla gości, do kawy jak również na przyjęcie. Majonez nie jest wyczuwalny
A tak na marginesie na obiad miałam rosół ze swojskiej kury z ziemniakami ( nie śmiejcie się nam tak rosół smakuje najbardziej to smaki mojego dzieciństwa )
Komentarze
Prześlij komentarz