Pierogi z twarogiem na słodko
Jak ja dawno nie jadłam pierogów z twarogiem na słodko i choć dziś się kiepsko czuję to szybko pierogi formuję. Dwa kółeczka trochę farszu i obiadek gotowy. Podam wam przepis na ciasto może skorzystacie z przepisu, sposób zawijania prosty jak barszcz. Zrobi je nawet dziecko
składniki:
szczypta soli,
3/4 do 1 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody
dodatkowo:
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany
wykonanie:
Do twarogu dodać cukier i wymieszać zgniatając wszystko widelcem. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się twarogu ze śmietaną
Do miski dodać mąkę i sól, dolewając gorącą wodę energicznym szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby się nie zaparzyła
Następnie ręką lub za pomocą miksera wyrobić ciasto do połączenia się składników, następnie dodać 1 łyżkę oleju i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Ciasto pozostawić pod ściereczką na około 15 minut aby odpoczęło
Gdy ciasto już odpoczęło, stolnicę wysypać mąką, rozłożyć ciasto po wierzchu również posypać mąką. Rozwałkować ciasto dowolnie ( ja rozwałkowałam dość cienko tak mniej więcej na 2 mm ). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółeczka
Gdy już mamy kółeczka powycinane brać po dwa, rękoma porozciągać oba tak samo, następnie położyć łyżeczkę przygotowanego twarogu, nakryć drugim kółeczkiem i zaklejać okrężnie formując tak jakby kwiatka
Ułożyć gotowe na stolnicy a w międzyczasie wstawić wodę lekko ją soląc. Z resztki ciasta zrobiłam innego pieroga
Gdy woda już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować od 3-5 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
Tak przygotowane pierogi można jeść kto z czym sobie życzy u mnie były ze sporą ilością cukru oraz kwaśną śmietaną bo tak pamiętam z dzieciństwa do tego dodałam po bokach truskawki z kompotu
Komentarze
Prześlij komentarz