Kurczak pieczony w przyprawach
Dziś na obiad zaserwowałam swojego kurczaka brojler, piekłam go w piekarniku. Powiem tak długo się piecze bo to swojskie nie kupne ale warto bo smak o niebo lepszy niż kupnego mięsa. Ja wiem nie każdy ma możliwość aby mieć swój drób rozumiem to dlatego napiszę przepis jak ja robiłam swojego wiadomo że kupne będzie mniej się piekło i dlatego zrobicie według tego jaki będziecie mieli drób czy swojski czy kupny
składniki:
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
0,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml )
wykonanie:
Uda kurczaka podzielić na części ( ja za to że mam swojego wystarczyło mi dwa uda ). Następnie posypać przyprawami które podałam i dokładnie rękoma wetrzeć przyprawy w mięso, odstawić na chwilę aby mięso wchłonęło przyprawy
Gdy już mięso odstało chwilę tak około 15 minut, przełożyć je do naczynia żaroodpornego wlać pół szklanki wody
Wstawić do zimnego piekarnika nastawić go na 200 stopni i piec 2 godziny, po godzinie nakryć folią aluminiową. Jak już minie dwie godziny pieczenia odkryć folię nastawić piekarnik na 250 stopni i podpiec jeszcze 15 minut aby skórka się zarumieniła ( tak jak pisałam dla kupnego kurczaka wystarczy pewnie około 15 godziny pieczenia )
Obiad podałam z ziemniakami z koperkiem polane tłuszczem z kurczaka oraz surówka z białej rzodkiewki, pomidora i kopru ze śmietaną
Komentarze
Prześlij komentarz