Krucha szarlotka z bezą
Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik jak kto woli. Miałam sporo jabłek a że teraz szybko się psują to wolałam je wykorzystać do ciasta ( oczywiście nie były zepsute ). Ciasto wyszło bardzo smaczne kruche ciasto a jabłka połączone z galaretką to fajny pomysł, do tego ta beza to jak to mówią " Niebo w gębie ". Ciasto nadaje się do kawy i nie tylko może być również jako ciasto świąteczne
składniki na ciasto:
4 żółtka,0,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
120 g margaryny tortowa
masa jabłkowa:
1 kg jabłek ( u mnie gruszkowe ),1,5 łyżki galaretki malinowej lub inny smak,
1 łyżeczka soku z cytryny
piana z białek:
4 białka,szczypta soli,
1 szklanka cukru,
1,5 czubatej łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
wykonanie:
Do miski dodać produkty na ciasto sypkie oraz jajka i margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w plastry. Wszystko wyrobić na sypką masę
Odstawić sypkie ciasto a w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać galaretkę. Wszystko wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką
Gdy mamy już przygotowane jabłka, z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca, dodać budyń i zmiksować do połączenia się piany z budyniem
Do blaszki 26/26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka również wyrównać powierzchnię
Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek rozłożyć ją po całości jabłek w blaszce, na pianę wysypać drugą połowę ciasta sypkiego
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy już jest całkiem zimne wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia
Pokroić dowolne kawałki na talerz, to ciasto idealnie nadaje się do lodów, kawy a nawet dla niespodziewanych gości. Polecam serdecznie na pewno wyjdzie każdemu, jest bardzo proste w przygotowaniu
Bardzo fajny i prosty przepis. Ja zawsze podsmażam jabłka. Następnym razem wypróbuję Twój sposób :)
OdpowiedzUsuńA po co dodawać sobie więcej pracy tak jest szybciej 😉
Usuń