Reklama

Wyszukaj przepis

Krucha szarlotka z bezą

Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik jak kto woli. Miałam sporo jabłek a że teraz szybko się psują to wolałam je wykorzystać do ciasta ( oczywiście nie były zepsute ). Ciasto wyszło bardzo smaczne kruche ciasto a jabłka połączone z galaretką to fajny pomysł, do tego ta beza  to jak to mówią " Niebo w gębie ". Ciasto nadaje się do kawy i nie tylko może być również jako ciasto świąteczne

składniki na ciasto:

4 żółtka,
0,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
120 g margaryny tortowa

masa jabłkowa:

1 kg jabłek ( u mnie gruszkowe ),
1,5 łyżki galaretki malinowej lub inny smak,
1 łyżeczka soku z cytryny

piana z białek:

4 białka,
szczypta soli,
1 szklanka cukru,
1,5 czubatej łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

wykonanie:

Do miski dodać produkty na ciasto sypkie oraz jajka i margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w plastry. Wszystko wyrobić na sypką masę

Odstawić sypkie ciasto a w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać galaretkę. Wszystko wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką


Gdy mamy już przygotowane jabłka, z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca, dodać budyń i zmiksować do połączenia się piany z budyniem


Do blaszki 26/26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka również wyrównać powierzchnię


Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek rozłożyć ją po całości jabłek w blaszce, na pianę wysypać drugą połowę ciasta sypkiego


Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy już jest całkiem zimne wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia



Pokroić dowolne kawałki na talerz, to ciasto idealnie nadaje się do lodów, kawy a nawet dla niespodziewanych gości. Polecam serdecznie na pewno wyjdzie każdemu, jest bardzo proste w przygotowaniu



Komentarze

  1. Bardzo fajny i prosty przepis. Ja zawsze podsmażam jabłka. Następnym razem wypróbuję Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co dodawać sobie więcej pracy tak jest szybciej 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty