Gulasz z kaczki
składniki:
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
2,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy )
wykonanie:
Przygotowane mięso ( czyli końcówki piersi ) lub pierś z kaczki może być ze skórą, pokroić na dowolną kostkę
Posypać przyprawami i dokładnie wymieszać aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Odstawić na 20 minut
Gdy mięso odstało czas który podany przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć na rumiany kolor
Jak już mięso mamy podsmażone dodać 2,5 szklanki przegotowanej wody, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Po czasie gdy wyparuje podczas duszenia około szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę i nadal dusić pod przykryciem do czasu aż pozostanie pół szklanki wody
Gdy już wyparowała woda i zostało tak około pół szklanki, wkroić trochę pietruszki i kopru ( można pominąć ). I dusić już bez pokrywki do czasu aż zrobi się sam sos i mięso będzie mięciutkie
Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa gulaszowego, gulasz oraz surówka z sałaty lodowej na słodko - kwaśno ze śmietaną do tego szklanka zimnego mleka
Komentarze
Prześlij komentarz