Reklama

Wyszukaj przepis

Gulasz z kaczki

Dziś się nie przejmuje bo gulasz z własnej kaczki serwuję. Kaczki zdrowe bez chemii same się pasą dajemy tylko zboże i wodę, fakt że mięso z kaczki czy też gęsi dłużej się przygotowuje ale efekt końcowy jest wow, ten smak i zapach nie do opisania, ten tylko wie co ma swojski drób. Nie to że się przechwalam bo ja nie z tych być może niedługo też będę musiała kupować ale tu powodu nie podam ponieważ nie cały świat musi wiedzieć dlaczego. Ok dość już pisania podam wam teraz przepis na ten pyszny gulasz

składniki:

500 g piersi kaczki ( lub końcówek z odcięcia piersi ),
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
2,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy )

wykonanie:

Przygotowane mięso ( czyli końcówki piersi ) lub pierś z kaczki może być ze skórą, pokroić na dowolną kostkę

Posypać przyprawami i dokładnie wymieszać aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Odstawić na 20 minut


 Gdy mięso odstało czas który podany przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć na rumiany kolor


Jak już mięso mamy podsmażone dodać 2,5 szklanki przegotowanej wody, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Po czasie gdy wyparuje podczas duszenia około szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę i nadal dusić pod przykryciem do czasu aż pozostanie pół szklanki wody


Gdy już wyparowała woda i zostało tak około pół szklanki, wkroić trochę pietruszki i kopru ( można pominąć ). I dusić już bez pokrywki do czasu aż zrobi się sam sos i mięso będzie mięciutkie


Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa gulaszowego, gulasz oraz surówka z sałaty lodowej na słodko - kwaśno ze śmietaną do tego szklanka zimnego mleka


Komentarze

Popularne posty