Ciasto mozaika z jabłkiem i żurawiną
Tak sobie wczoraj siedziałam po obiedzie i pomyślałam aby wykombinować jakieś ciasto, no i wymyśliłam pomieszałam kilka swoich sprawdzonych przepisów i wyszło super ciacho. Nie to żebym się przechwalała ja nie z tych po prostu lubię kombinację i często je wykorzystuję w swojej kuchni
składniki:
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 szklanka oleju,
0,5 szklanki mleka,
1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
5 łyżek żurawiny,
7 łyżeczek cukru cynamonowego
wykonanie:
Do miski dodać całe jajka oraz cukier, dokładnie zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na pulchną masę tak zwany KOGEL-MOGEL
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz sodę i olej również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką na jednolitą masę
Gdy już ciasto mamy zmiksowane przygotować jabłka, obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić każde jabłko na cztery części. Żurawinę sparzyć gorącą wodą odczekać około 10 minut, następnie przecedzić przez sito aby pozbyć się wody
Do zmiksowanego ciasta dodać przygotowaną żurawinę, wymieszać łyżką. Dodać mleko i ponownie wymieszać łyżką
Do blaszki 12/40 wyłożonej papierem do pieczenia wylać większą część ciasta. ( ja papier moczę w wodzie i energicznym ruchem go prostuję wtedy lepiej układa się w blaszce ). Do mniejszej części ( tak około8 łyżek ciasta ) wsypać kakao i wymieszać łyżką
Na białe ciasto przez środek wylać ciasto kakaowe. ( Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany ). Jak już ciasto kakaowe jest wylane od początku do samego końca za pomocą końcówki łyżki zrobić tak zwane esy - floresy
Na tak przygotowane ciasto położyć ponacinane jabłka ( najlepiej gdy są twarde ), na jabłka posypać cukier cynamonowy
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka
Gdy ciasto już się upiecze studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i gdy jest chłodne wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą
Ciasto wyszło bardzo smaczne nadaje się dla gości jak również do mleka lub gorącego kakao. Z wierzchu jest super chrupiące a w środku wilgotne, dodatek jabłka fajnie komponuje się z ciastem
Komentarze
Prześlij komentarz