Ciasto - babka z białek
Nie wiecie co zrobić z białek które wam zostają np. z pączków czy innych ciast ? Podam wam moim zdaniem przepis na przepyszne ciasto z białek w środku jest mega wilgotne zaś z wierzchu fajnie chrupiące. Zrobiłam dwukolorowe, w ogóle ciasto to sama sobie wymyśliłam bo nie wiedziałam co zrobić z białkiem za bezą nie przepadamy więc ukręciłam ciasto i wcale tego nie żałuję bo już prawie go nie ma
składniki:
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki oleju,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka kakao
wykonanie:
Gdy już mamy ubitą sztywną pianę wsypać mąkę , proszek do pieczenia wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników
Do blaszki 31/12 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć większą część ciasta białego ( ciasto ma konsystencje mocno gęstej kwaśnej śmietany. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i również wymieszać łyżką
Na białą masę przez środek wyłożyć masę kakaową. I za pomocą końcówki łyżki zrobić tak zwane esy - floresy, ( od początku ciasta do końca )
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z papierem na ściereczkę i ostudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce można zrobić całkiem białe ciasto bez kakao
Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie zalegających białek. Ciasto jest bardzo smaczne nie spodziewałam się takiego efektu, nadaje się do kawy, dla gości jak również do gorącego kakao. Serdecznie polecam
Komentarze
Prześlij komentarz