Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasteczka francuskie z plasterkami jabłka

Zbliża się weekend wielkimi krokami dlatego dziś przygotowałam ciasteczka, bardzo proste w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znikają że do weekendu raczej ich nie będzie. No cóż będzie trzeba znowu coś upiec babeczki, ciasto czy co tam mi wpadnie w głowę. Ale na pewno wtedy z chęcią podzielę się przepisem

składniki:

2 gotowe ciasta francuskie każde po 300 g,
1 jajko,
3 jabłka dość spore,
10 łyżeczek cukru kryształ

wykonanie:

Przygotowane ciasto francuskie przekroić wzdłuż na dwa paski oraz w poprzek  na cztery - pięć kwadratów ( w zależności od wielkości jabłek i ciastek jakie chcemy )

W międzyczasie przygotować jabłka obrać je, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki dowolnej grubości

Na przygotowany kwadracik ułożyć po 4 - 5 plasterków jabłka i obficie posypać łyżeczką cukru kryształ


Nakryć drugim kawałkiem ciasta i za pomocą widelca pozaklejać wszystkie boki, nie musi być równo tak aby tylko były posklejane 


Tak przygotowane ciasteczka położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować obficie roztrzepanym wcześniej jajkiem


Posmarowane ciasteczka wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia



Ciasteczka wyszły tak pyszne że brak mi słów na ich opisanie, po prostu musicie sami się przekonać piekąc je. Serdecznie polecam nadają się wyśmienicie na zbliżający się Dzień Kobiet


Komentarze

Popularne posty