Spaghetti ze swojskim sosem
Dziś obiadek na szybka, ale to nie znaczy na szybko że nie można się najeść wyszło pysznie zwłaszcza że sos robiłam sama nie kupuję gotowców bo to nie moja bajka. Sos wyszedł smaczny słodko - kwaśny taki jaki lubimy, nawet mąż był zachwycony smakiem co on nie bardzo przepada za spaghetti
składniki:
2,5 szklanki bulionu ( miałam z gęsi ),
1 łyżka majeranku,
0,5 łyżki ziół prowansalskich,
1 malutki ząbek czosnku,
1 łyżeczka cukru,
1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
1 duża cebula,
4 łyżki oleju (do usmażenia cebuli )
wykonanie:
Na patelnię dodać olej, cebulę pokroić w kostkę i dodać ją do nagrzanego tłuszczu. Usmażyć cebulę na lekko brązowo. Następnie usmażoną cebulę przełożyć do garnka i dodać zmielone mięso wieprzowe. Mięso z cebulą podsmażyć do miękkości i wyparowania z mięsa wody
Gdy mięso jest już wystarczająco podsmażone dodać bulion oraz majeranek i zioła prowansalskie, gotować do całkowitej miękkości mięsa. Następnie dodać koncentrat pomidorowy doprawić cukrem i dowolną przyprawą z solą według swego gustu
Gdy wszystko już się gotuje i robi się gęstawy sos dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilkę zagotować
Spaghetti czyli makaron ugotowałam osobno polałam moim sosem posypałam drobno startym serem i posypałam natką pietruszki ponieważ nie lubię bazylii
Komentarze
Prześlij komentarz