Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik z kaszy manny

Podam wam dziś ulepszoną moją wersję tego ciasta - deseru. Inni nazywają to ciasto  " kaszak " ponieważ jest z kaszy manny. Nie wiem czy wam przypadnie do gustu bo przecież nie każdy lubi kaszę manną, my uwielbiamy kaszę manną zwłaszcza z sokiem malinowym. Ale deser wyszedł super zwłaszcza z dodatkami jakie dodałam ale to już będzie w przepisie. Dlatego zapraszam

składniki:

5 szklanek mleka + 0,5 szklanki mleka do bitej śmietany,
1 szklanka cukru,
14 łyżek kaszy manny,
0,5 kostki margaryny tortowa lub masło,
2 paczki herbatników po 200 g każda,
3 dowolne galaretki,
1 opakowanie bitej śmietany,
3 szklanki gotowanej wody ( do galaretek )

wykonanie:

Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia a w międzyczasie przygotować dowolne smaki galaretek

W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą ze smaków rozpuścić w salaterce dodając 1 szklankę gorącej gotowanej wody. Rozpuszczone galaretki odstawić do ostygnięcia



W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 30/20 wyłożyć jej dno ciastkami herbatnikami lecz można też biszkoptami. Bitą śmietanę z torebki zmiksować w pół szklanki przegotowanego zimnego mleka lub przygotować śmietanę 30-36% kto jak woli, akurat ja zrobiłam na śmietanie z torebki więc nie wiem jak wyjdzie ze śmietany 30-36%


Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką nie miksować

Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę ( nie musi być stężała ).  Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką na jednolitą masę

Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z innym smakiem galaretki



Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki aby dobrze stężało


Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko - kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić przygotowując taki deser moim zdaniem będziecie zachwyceni



Komentarze

Popularne posty