Pyzy ziemniaczane z dodatkiem marchwi nadziewane pieczarkami
Dziś podam wam kolejny mój wymyślony przepis z dodatkiem marchwi, moim zdaniem dobry pomysł na to gdy dzieci nie lubią marchwi. Nie jest wyczuwalna w pyzach za to " smak niebo w gębie ". A gdy doda się pieczarek to już w ogóle obłęd. Nie to żebym się chwaliła ale ostatnio moje dania samą mnie zaskakują. Pyzy w moim domu zagoszczą na dobre co raz będę robiła jakieś inne
składniki:
1 duża marchew,
1 szklanka mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 jajka
dodatkowo:
1 duża cebula,
sól i pieprz według swego smaku
wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki wraz z marchwią wstawić do gotowania (posolić więcej niż do obiadu ). W międzyczasie naszykować pieczarki a cebule podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać przygotowane pieczarki, posolić obsypać pieprzem i smażyć do czasu aż z pieczarek wyparuje woda, tak przygotowane odstawić do ostygnięcia
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. do przeciśniętych ziemniaków dodać jajka oraz obie mąki i wyrobić ręką na jednolitą masę
Gdy ciasto jest już gotowe, rękę obsypać mąką urwać kawałek ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć je na ręku nałożyć farsz pieczarkowy i zawijając uformować kulkę
Uformowane kule ułożyć na stolnicy wysypanej mąką i lekko je obsypać mąką ( później w czasie wkładania do wody jeszcze je obtoczyć mąką
Gdy osolona woda się zagotuje wkładać przygotowane pyzy i zagotować. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
Tak przygotowane pyzy podawać kto z czym lubi. Polecam serdecznie są przepyszne
Komentarze
Prześlij komentarz