Pierogi z ziemniakami i podsmażoną cebulką okraszone skwarkami
Pamiętam jak dziś gdy mój dziadziuś i mama w kryzysie robili nam takie pierogi akurat z takim farszem w czasie kiedy był kryzys. Ja wiem zaraz będą docinki że tak się nie jada bo biednie itp. tak jak miałam komentarz do pizza którą niedawno robiłam. Ale ja nie patrzę na ludzi gotuję to na co mnie stać najważniejsze aby brzuchy były pełne. Nie muszę jadać owoców morza czy innych wynalazków aby dobrze zjeść czyż nie ? Dawniej jadało się biednie ale w gronie rodzinnym a teraz jest zupełnie inaczej choć nie w mojej rodzinie ale w większości tak właśnie jest
składniki na ciasto:
1 płaska łyżeczka soli,
1,5 szklanki gorącej wody
składniki na farsz:
2 średnie cebule,
0,5 łyżki pieprzu czarnego,
sól według swego smaku.
wykonanie:
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej najlepiej wieczorem ( lub jeśli zostaną z obiadu ). Przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa
W między czasie jak już ziemniaki przeciśnięte, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na trzech łyżkach oleju na złoty kolor, ostudzić
Ostudzoną cebulę dodać do przeciśniętych ziemniaków dodając również pieprz i sól jeśli jest taka potrzeba ( ja ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie ). Wszystko ze sobą połączyć a w międzyczasie zrobić ciasto pierogowe
Do miski wsypać mąkę dodać sól oraz gorącą wodę i bardzo szybkim energicznym ruchem połączyć ciasto za pomocą łyżki aby się nie sparzyło. Następnie ręką wyrobić do połączenia się całości do czasu aż w misce nie pozostanie ani trochę mąki
Kolejnym krokiem jest dodanie dwóch łyżek oleju i nadal wyrabiać ciasto na bardzo elastyczne ( czuje się to podczas wyrabiania ciasta ). Wyrobione ciasto pozostawić przykryte ściereczką aby odpoczęło parę minut
Gdy ciasto już odpoczęło stolnicę wysypać mąką położyć część ciasta rozwałkować je na grubość około 0,5 centymetra lub cieniej ale to kto jak woli. Wycinać kółka za pomocą szklanki
Gotowe kółko wziąć do ręki rozciągnąć je na taką grubość ciasta jaką chcemy uzyskać czyli grubsze lub cieniutkie. Nałożyć solidną łyżkę farszu ziemniaczanego i zaklejać dowolnie (ja zaczynam sklejać od środka następnie formując farsz sklejam boki )
Gdy pierogi są już posklejane w garnku wstawić wodę i ją posolić. Gdy się zagotuje wkładać pierogi ilość dowolna, jak już spotkają się z wodą lekko zamieszać aby nie przykleiły się do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut
Ugotowane pierogi wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz aby ostygły. Ciasto pierogowe jest super miękkie i elastyczne po ugotowaniu
Polecam bardzo serdecznie pierogi wyszły bardzo smaczne. Podałam je ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można je również jeść na zimno, podsmażane lub jeśli dużo zostanie ułożyć w pojemniku i zamrozić
Komentarze
Prześlij komentarz