Krupnik na serduszkach drobiowych
Ja dziś w kuchni nie próżnuję same smakołyki przygotowuję. Na obiad była zupka kolorowa na serduszkach przygotowana. Wiem są ludzie którzy nie ruszą podrobów my zaś uwielbiamy, serduszka, wątróbkę a nawet kurze łapki z których właśnie zrobiłam galaretę, teraz sobie stygnie. No ok tu mowa o zupce podaję przepis może ktoś się skusi
składniki:
1 duża marchew,
1 mały korzeń pietruszki,
1 mały liść pora,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
1 mały pęczek natki pietruszki,
6 - 8 ziemniaków w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy,
0,5 szklanki kaszy (szklanka pojemność 210 ml ),
1 mały ząbek czosnku,
ulubiona przyprawa z solą
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody dodać serduszka przekrojone na pół i dokładnie umyte ze skrzepów krwi, dodać również marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki oraz drobno pokrojony liść pora. Gotować pod pół przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości serduszek, w czasie gotowania zebrać delikatnie szumowiny. Może nie wygląda za dobrze ale efekt końcowy pyszny
Gdy serduszka są już wystarczająco miękkie dodać suszoną włoszczyznę jeśli chcecie, ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu wsypać kaszę. Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków i kaszy
Jak już ziemniaki i kasza są miękkie doprawić według swego smaku przyprawą z solą dodać liście lubczyk - magii oraz czosnek pokrojony drobno jeśli ktoś nie lubi czosnku można pominąć
Na sam koniec gotowania zupki dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki
Zupka naprawdę wyszła przepyszna ale kto nie ugotuje ten nie skosztuje, polecam choć pewnie i tak mnie zaraz ocenicie że fuj czy niedobre zrozumiem
Komentarze
Prześlij komentarz