Kluski śląskie z dziurką i sosem z piersi kaczki
Dziś na obiad kluski wymyślałam bo taką zachciankę miałam do tego sos z piersi kaczki i fajne są smaczki, ogórkiem kiszonym zagryzam i kwasi mi się mina. Obiad wyszedł wspaniały i doskonały. Jeśli są tu fani klusek zapraszam serdecznie po przepis, moim zdaniem kluchy wyszły idealne
składniki:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka - kubek ARCOROC ),
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i wstawić do osolonej wody, ugotować. Odlać, osuszyć i ostudzić
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajka oraz obie mąki
Całość wyrobić na gładką masę (dobrze wyrobione nie klei się do rąk ). Gotowego ciasta brać mały kawałek i w ręku formować kulkę
Uformowaną kulkę lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. tak przygotowane kluski ułożyć na ściereczce. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, doprowadzić do gotowania
Na gotującą się wodę wkładać kluski i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około5 minut. Ugotowane wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
Kluski wyszły bardzo smaczne dodatkowo zrobiłam do nich sos z piersi kaczki no i swój ogórek kiszony
Komentarze
Prześlij komentarz