Kluski - małe pyzy z natką pietruszki
Tak u mnie pokochali te kluseczki że co chwila chcą z czymś innym więc wymyślam, powiem wam że są naprawdę dobre. Ostatnio robiłam nadziewane dziś malutkie czyste tylko z natką pietruszki, coś czuję że na stałe zagoszczą w moim domu ale to dobrze uwielbiam je przygotowywać
składniki:
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
1 mały pęczek natki pietruszki
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i wstawić do gotowania posolić więcej niż do obiadu. Jak już ziemniaki się ugotują odlać wodę i obsuszyć ziemniaki, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie dodać jajka oraz obie mąki i natkę pietruszki pokrojoną drobno
Wszystko wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę
Od tak przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek i w rękach formować małe kuleczki. Na stolnicy wysypać mąkę i układać uformowane kuleczki, w międzyczasie wstawić w garnku wodę osoloną aby się zagotowała
Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane wcześniej kulki klusek i zagotować. Jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu od 5 - 7 minut. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody
Tak przygotowane kluseczki podałam z bigosem z zapasów ( czyli świąteczny zagotowałam w słoiki ) ale oczywiście można je podać również z usmażonymi skwarkami z boczku czy również z dowolną sztuką mięsa kto jakie lubi i woli
Komentarze
Prześlij komentarz