Frytki " kamyczki "
Dziś wielki post w planach miałam pieczarkową ale zrobię ją jutro. Dziś syn zażyczył sobie frytek powiedział tak : " mamo zrób frytki ale te co ty nam często robisz no wiesz te kamyczki ", więc nie długo myślałam i wzięłam się za obieranie ziemniaków i przygotowanie kamyczków. Nie wiele osób zna taki rodzaj frytek u mnie dzieci nimi się zajadają bardziej niż tradycyjnymi
składniki:
0,5 - 1 litra oleju,
sól lub przyprawa do ziemniaków.
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy, ( może być większa kostka ). Umyte osuszyć na durszlaku aby wyciekła z nich woda, w między czasie w głębokiej patelni postawić olej aby się rozgrzał
Tak przygotowane kamyczki wrzucać na rozgrzany olej ( ja wrzucałam na dwa razy ) i smażyć do pokazania się złotego koloru, kamyczki co jakiś czas obracać górę do dołu i tak na przemian
Usmażone kamyczki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków
Takie frytki kamyczki nadają się do jedzenia z solą lub przyprawą do ziemniaków, keczupem, sosem ulubionym jak również jako dodatek do dania głównego
Komentarze
Prześlij komentarz