Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki pszenne z przedziałkiem

Powiem wam tak : to moje pierwsze w życiu bułki śniadaniowe, jestem zachwycona efektem i tym jakie wyszły. Z wierzchu cudownie chrupiące a w środku pulchne nie dmuchane jak takie ze sklepu. Teraz już zagoszczą u mnie w domu na zawsze tyle że podwoję a nawet potroję składniki żeby było ich więcej te robiłam na próbę, przepis wzięłam z głowy, tak sobie pomyślałam wyjdą to wyjdą jak nie to trudno, a tu proszę wyszły moim zdaniem idealne, ale to już sami ocenicie jak spróbujecie je upiec. Szkoda że zapachu pieczenia nie można wysłać razem z przepisem, jeszcze do tej pory pachnie w całym domu

składniki:

3 szklanki mąki pszennej,
12 g drożdży świeżych,
3/4 szklanki mleka,
0,5 łyżeczki cukru,
0,5 łyżki soli,
1 łyżka prawdziwego masła

wykonanie:

Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże oraz pół łyżeczki cukru i mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać łyżką, następnie wlać wyrośnięte drożdże  z 3/4 szklanki mlekiem ( do pełnej szklanki aby wyrównać z mlekiem dodać ciepłą wodę, szklanka - kubek ARCOROC ). Wyjaśniając dokładniej czyli ma być 3/4 szklanki mleka reszta wody aby była cała szklanka płynu

Wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić ( ale zapewniam że nie dosypywałam mąki w czasie wyrabiania ciasto ładnie się połączyło )

Następnie masło rozpuścić i wlać do wyrobionego ciasta ( masło nie może być gorące ), wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe masło ( ciasto powinno być elastyczne i miłe w dotyku )


Odrywać mały kawałek ciasta i za pomocą obu rąk formować kulki lekko je spłaszczając ( jak widać na zdjęciach ciasto wcale się nie klei )


Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tępą stroną noża lub drewnianej łyżki zrobić przedziałek


Tak przygotowane bułki pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Z tego przepisu wyszło mi 9 sztuk bułek


Gdy bułki już podwoiły swoją objętość można poprawić przedziałek lecz nie koniecznie, posmarować je mlekiem


Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego wcześniej na 190 stopni i piec 20-25 minut a nawet do 30 minut aby były bardziej zarumienione chyba że ktoś lubi blade. Studzić na kratce.


Bułki idealnie nadają się na śniadanie jak i kolacje a już z masłem są rewelacyjne. Polecam serdecznie przepis jest prosty, pracy trochę jest ale efekt końcowy zaskakujący



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty