Babeczki biszkoptowe z jagodą goja
Jak człowiek sam siedzi w domu to kota dostaje, a ja wymyśliłam przepyszne babeczki z jagodą goja, jagodę otrzymałam w nagrodę od firmy https://www.facebook.com/organic.fabryka.smaku/ owoc jest przepyszny bez dwóch zdań a połączenie go w babeczkach z dodatkiem aromatu rumowego to już raj dla podniebienia. Polecam serdecznie przepis jest bardzo łatwy i szybki w zrobieniu
składniki:
0,5 szklanki mąki pszennej typ 650 (mąki z Biedronki ),
3 jajka,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka ( szklanka - kubek ARCOROC ),
8 łyżek jagody goja suszonych,
kilka kropel aromatu rumowego
wykonanie:
Do miski wbić jajka dodać cukier i zmiksować na pulchną masę tak zwany KOGEL-MOGEL
Następnie dodać obie mąki, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat i również wszystko zmiksować do połączenia się wszystkich składników
Gdy ciasto jest już zmiksowane jagody goi zalać wrzątkiem na parę sekund, następnie odsączyć z wody i dodać do ciasta. Z jagodami już nie miksować a wymieszać dokładnie łyżką aby jagody połączyły się z ciastem
Blaszkę do babeczek wypełnić foremkami papierowymi nakładać po 1 - 1,5 łyżki gotowego ciasta i wstawić do wcześniej nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 20 minut do ładnego zarumienienia
Upieczone i lekko przestudzone babeczki wyciągnąć z foremek papierowych, studzić na ręczniku papierowym. Można obsypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować
Babeczki wyszły tak piękne i pyszne że żal było ich jeść ale już prawie nie ma tak rodzinie posmakowały. Wyśmienicie nadają się na przyjęcie jak i do kawy
Komentarze
Prześlij komentarz