Sernik na zimno na biszkopcie
Dziś sobie wymyśliłam przepyszne ciasto, z miłą chęcią podam wam przepis bo naprawdę wyszło cudowne, broń boże nie przechwalam się bo ja nie z tych ale jak mi wyjdzie coś co sama wymyślę to aż serce się raduje. Z czystym sumieniem polecam to ciasto gorąco. Jest proste w wykonaniu a smak niebo w gębie tak to się mówi prawda 😂. Kto raz go zrobi nie będzie mógł się oprzeć pokusie aby zrobić raz jeszcze
składniki na biszkopt:
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na masę serową:
50 g margaryny tortowa,
1 galaretka 75 g smak dowolny ( u mnie malinowa ),
1 opakowanie śmietany śnieżka 60 g,
3/4 szklanki cukru,
0,5 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody
dodatkowo:
1 galaretka ( smak dowolny na wierzch ),
3/4 szklanki wody
wykonanie:
Do miski dodać jajka z cukrem i ubić mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Biszkopt studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, ostudzony wyjąć z papieru. Przygotować ananas lub inny owoc czyli odlać syrop od owoców. W międzyczasie ubić bitą śmietanę w pół szklanki mleka. Twaróg zmielić maszynką razem z margaryną, dodać cukier, zmiksować do połączenia się cukru z twarogiem. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować dodać do ubitego twarogu ze śmietaną cztery pokrojone drobno krążki ananasa oraz zimna galaretkę. Wszystko razem zmiksować. Biszkopt przekroić na dwa placki. Jeden placek położyć w tortownicy do góry dnem, nasączyć go sokiem z ananasa. Na nasączony biszkopt wylać gotową masę serową. Przykryć drugim plackiem biszkopta również go nasączyć. Położyć całe plastry ananasa na nasączonym biszkopcie i zalać tężejącą się galaretką ( każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody ). Gotowy sernik wstawić do lodówki aby stężał. Sama wymyśliłam i nie żałuję wyszedł przepyszny, polecam dla gości i nie tylko
Komentarze
Prześlij komentarz