Mielone z piersi gęsi i kaczki, do tego pieczeń
Witam serdecznie jak już wiecie z opisów na moim blogu mam swoje gęsi, kaczki i kury. Dlatego dziś podam wam przepis na kotlety mielone podduszone oraz pieczeń która wyszła przepyszna. Może nie wygląda zachęcająco ponieważ mięso kacze jest ciemne i dlatego kotlety też nie wyglądają tak jak z mięsa wieprzowego. Ale serdecznie polecam smak jest rewelacyjny a zwłaszcza z dużą ilością czosnku
składniki:
950 g piersi gęsi,
10 łyżek bułki tartej,
4 jajka,
1 łyżka drobnej soli,
0,5 łyżki pieprzu,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
3/4 szklanki wody,
2 - 3 łyżki oleju do kotletów
wykonanie:
Przygotować piersi z kaczki i gęsi razem ze skórami pokroić na kawałki takie aby zmieściły się do maszynki, przygotować również czosnek
Przygotowane mięso i czosnek zmielić maszynką z drobnym sitkiem, dodać do zmielonego mięsa jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników
Do foremki 24,5/13 przełożyć część przygotowanego mięsa ( nie nakładać pełnej foremki ), będzie pyszna pieczeń na kanapki. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut, 10 minut przed końcem pieczenia piekarnik ustawić na 230 stopni
Na patelnię wlać olej 2 - 3 łyżki, formować kotlety i ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor.
Do garnka wlać 3/4 przegotowanej wody, dodać suszoną włoszczyznę i poukładać usmażone kotlety. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas podrzucając do góry aby się nie przypaliły i przy okazji górna warstwa zamieni się z dolną warstwą
Upieczoną pieczeń pozostawić w piekarniku do wystygnięcia oraz do czasu aż wchłonie się tłuszcz w pieczeń
Obiad czyli mielone podałam z ziemniakami oraz surówką z chyli którą robiłam na zimę. sałatka z chyli
Zaś pieczeń będzie idealna na kanapki z dodatkiem masła i np. do tego ogórek kiszony
Komentarze
Prześlij komentarz