Kotlet z piersi kaczora
Dziś obiadek nie typowy bo dwóm moim kaczorom ścięto głowy. Mięso podzielono i zamrożono, zaś piersi wykorzystałam na kotlety Ala schabowe z jednego kaczora oczywiście z drugiego będą z czasem mielone bo to moje ulubione. Swojskie mięso bardzo zdrowe, choć powiem wam szczerze że przygotowanie jego jest o wiele dłuższe niż z kupnego kurczaka czy kaczki. Choć dłużej się przygotowuje to chociaż wiem co jem bez chemii i konserwantów
składniki:
4 jajka,
20 - 25 łyżek bułki tartej,
sól,
pieprz cytrynowy,
kostka smalcu,
0,5 szklanki oleju
wykonanie:
Przygotować pierś kaczki, po przekrajać ją wzdłuż na plastry po pół centymetra do centymetra ( czym chudsze tym mniej twarde i smaczniejsze )
Każdy plaster osobno ubić tłuczkiem tak aby był cieniutki, następnie posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym ( ma wtedy fajny posmak kwasowości ). Przygotować jajka roztrzepać je widelcem można dodać odrobinę soli lub ulubionej przyprawy z solą oraz przygotować bułkę
Na patelnie wlać część oleju i dodać pół kostki smalcu ( tak robiłam na dwa razy ponieważ lekko się przypala, a olej ze smalcem tak nie pryska smażone mięso ). Gotowe kotlety zamoczyć w jajku następnie w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Obiadek wyszedł przepyszny do tych kotletów przygotowałam ziemniaki utłuczone z masłem i śmietaną oraz surówkę z kapusty kiszonej ze szczypiorem i olejem
Komentarze
Prześlij komentarz