Jajka na twardo z majonezem
Co może być lepszego na śniadanie czy kolację ? A może tak swojskie świeże jajka prosto od kurki, są pyszne bez chemii moje kurki biegają po całym podwórku nie są w zamknięciu. " Jajeczko, jajeczko, jajeczko pełne snu gdzie nie spojrzysz w kurniku jajko tam i tu "
składniki:
1 mały słoik majonezu,
szczypta pieprzu czarnego,
1 mały pęczek szczypioru
wykonanie:
Jajka ugotować na twardo lub pół twardo (kto jak woli i lubi ), (ugotować jajka każdy umie) nie należy gotować ich za długo ponieważ wtedy żółtko od części białka będzie zielonkawe czyli od zagotowania na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Następnie wylać gotowaną wodę zalać zimną aby zahartować ugotowane jajka a przy okazji szybciej ostygną, obrać ze skorupek
Każde jajko po przekrajać na połowę lub ćwiartki ale to już kto jak woli można także pokroić w grubsze plasterki , dodać majonezu tyle ile kto lubi można ładnie ozdobić za pomocą szprycy do zdobienia tortów
Na jajka z majonezem pokroić drobno szczypiorek i jeśli ktoś lubi obsypać szczyptą pieprzu czarnego oraz soli drobnej (nie koniecznie można pominąć tą opcję), można dodać coś kto co lubi na przykład kawałki pomidora czy choćby ogórka a nawet rzodkiewki decyzja należy do Państwa
Tak przygotowane jajka nadają się nie tylko na śniadanie czy kolację ale również na imprezę każdego rodzaju, również na święta Wielkanocne
Nowatorsko i odważnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
OdpowiedzUsuń