Ciasteczka kokosowe " łyżki "z łezką powideł śliwkowych
Jak by tu zacząć czy są może smakosze, ulubieńcy wiórek kokosowych? mam dla was wspaniały przepis na ciasteczka, jak już wiecie uwielbiam eksperymenty w kuchni a zwłaszcza jak wymyślę sobie jakiś przepis i wyjdzie mi idealnie, nie spodziewałam się aż tak pysznego efektu ale miło mnie zaskoczył wyszły bombowe kruche i bardzo smaczne. Połączenie kokosu z aromatem migdałowym to strzał w dziesiątkę już nie pierwszy raz się o tym przekonałam
składniki:
200 g margaryny tortowa,
1 jajko,
8 łyżek cukru pudru,
kilka kropel aromatu migdałowego,
3 szklanki mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
szklanka - kubek ARCOROC
wykonanie:
Do miski dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz cukier puder, następnie dodać mąkę , olejek migdałowy, jajko oraz wiórki kokosowe, śmietanę i proszek do pieczenia
Wszystko dokładnie wyrobić ręką ( ja najpierw dałam 2 szklanki mąki a następnie podczas wyrabiania dodałam trzecią szklankę mąki ), masa na ciastka powinna być miękka i gładka
Kolejny krok to : łyżkę zanurzyć w mące brać mały kawałek ciasta i formować na łyżce jej kształt. Można również zrobić dowolne ciasteczka np. za pomocą foremek, ale tak jest mniej pracy
Gotowe łyżki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, położyć niewielką ilość powideł śliwkowych (można pominąć i zrobić bez powideł a czyste ciasteczka bez niczego ). Ułożyć gotowe ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia
Tak przygotowane ciastka nadają się na każdą imprezę, polecam serdecznie są chrupiące i bardzo smaczne, z tego przepisu wyszło mi 60 sztuk ciastek. Może nie są idealne ale za to bardzo smaczne znikają w mgnieniu oka
Komentarze
Prześlij komentarz