Babeczki kokosowe
Jak już wiecie bardzo uwielbiam przesiadywać w kuchni, piec, gotować a zwłaszcza jak coś sobie wymyślę i uda się to w stu procentach. Tak jak dzisiejsze babeczki bardzo lubię kokos i aromat migdałowy połączenie tych dwóch składników okazało się strzałem w dziesiątkę. Podczas pieczenia zapach unosił się po całym domu a gdy się upiekły nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze gorące wiem że tak nie wolno ale pokusa była silniejsza
składniki:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 szklanki wiórek kokosowych,
kilka kropel aromatu migdałowego,
0,5 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
szklanka - kubek ARCOROC
wykonanie:
Do miski dodać jajka oraz cukier, wszystko dokładnie zmiksować na puszystą masę
Do gotowej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromatem i również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką
Następnie dodać wiórki kokosowe, mleko oraz olej i również zmiksować do połączenia się składników
Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać małą chochlą ciasta pozostawiając od góry około 1,5 cm przestrzeni
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone i ostudzone babeczki wyciągnąć z papierowych foremek wychodzą idealnie
Babeczki wyszły przepyszne mięciutkie, puszyste rozpływają się w ustach. Z tego przepisu wyszło mi 33 babeczki
Komentarze
Prześlij komentarz