Ala' rogaliki z twarogiem z ciasta francuskiego
Dziś dzień rogalika a Agnieszka szybko fika i zawija rogalika. Dość żartów podam wam przepis na szybkie w wykonaniu rogaliki, szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają. Mam nadzieję że przypadnie wam przepis do waszych gustów
składniki:
250 g - 500 g twarogu lub dowolnej marmolady,
1 jajko,
2 łyżki cukru kryształ
wykonanie:
Przygotować twaróg ja twaróg dodaję do miski słodzę około 5 łyżek i dodaję trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %, wszystko dokładnie wygnieść widelcem do połączenia się składników
Gotowe ciasto przeciąć wzdłuż na dwa paski, następnie pociąć w trójkąty i na każdy trójkąt położyć 1 łyżeczkę przygotowanego twarogu lub marmolady
Na tak przygotowane ciasto z twarogiem lub marmoladą zawijać rogaliki. Gotowe ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Następnie przygotować jajko, roztrzepać je widelcem. Posmarować przygotowane rogaliki roztrzepanym jajkiem i obsypać obficie cukrem kryształ
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia
Rogaliki wyszły tak smaczne że zniknęły zanim zdążyłam się obrócić. Polecam dla dzieci, gości i nie tylko
Na obiad robiłam ziemniaki w całości oraz bigos który miałam w słoikach zawekowany Bigos z dużą ilością mięsa
Komentarze
Prześlij komentarz