Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka trójkąty w sosie

Niedzielny obiad podany, zachciało się mięsa ze 🐷 bo ile można jeść 🐔,🦆 i gęsi. Tak więc dziś przygotowałam żeberka w sosie, obiad wyszedł nie byle jaki cała rodzina była zachwycona, tak jedli że mało talerzy nie zjedli 😂 a ja jestem z tego powodu bardzo zadowolona, oby więcej takich dobrych opinii na moje gotowanie

składniki:

1,5 kg żeberek trójkąt - żeberek pieczeniowych,
2 łyżki suszonych warzyw ( mam swoje ),
1 łyżka mąki,
2 łyżki kopru,
2 łyżki przyprawy CHIMICHURRI ( mam od Organic - Fabryka Smaku ),
0,5 łyżki wędzonej papryki w proszku, 
1 łyżka soku z cytryny,
5 łyżek oleju,
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
2,5 szklanki wody

wykonanie:

Żeberka pociąć na części, obsypać przyprawami dodać olej oraz sok z cytryny. Całość wymieszać aby przyprawy weszły w mięso odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło całe przyprawy. W międzyczasie do garnka wlać 2 szklanki wody dodać suszone warzywa. Na suchej patelni układać przygotowane żeberka i smażyć z obu stron na rumiano. Tak usmażone żeberka przełożyć do przygotowanej wody z warzywami i dusić pod przykryciem. W międzyczasie w pół szklanki wody rozrobić mąkę ze śmietaną ( ja zawsze rozrabiam w zakręconym słoiku wtedy nie mam grudek ). Gdy ubędzie około pół szklanki wody dodać koper i chwilę pogotować bez pokrywki. Następnie dodać wcześniej przygotowaną mąkę ze śmietaną i zagotować do powstania sosu. Obiad podałam z ziemniakami oraz grzybkami w occie robione na zimę. Podaję link z grzybkami: Opieńki w occie











Komentarze

Popularne posty