Szczawiowa bez mięsa
HMM jakby wam tu napisać aby zaraz nie było że fuj, że nie dobre. Ale powiem wam szczerze nie lubię zupy szczawiowej z mięsem dlatego podam wam przepis na szybką i bardzo dobrą szczawiową może ktoś skusi się taką ugotować i spróbować, przekonacie się wtedy że bez mięsa jest o wiele smaczniejsza
składniki:
1 średnia marchew,
2 słoiki szczawiu ( mam swój robiony na zimę ),
1 łyżka suszonych warzyw ( również mam swoje od mamy ),
2 - 3 łyżki oleju,
165 g śmietany 30 %,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1,5 łyżki cukru
dodatkowo:
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości ziemniaków i marchwi, w międzyczasie dodać olej. Przygotować szczaw i dodać go do gotującej się zupy. Zagotować około 5 minut, następnie doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą, dodać cukier. Gdy już zupa się zagotowała dodać śmietanę i nadal chwilę pogotować, jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej wystarczy dodać mniej szczawiu. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo
Komentarze
Prześlij komentarz