Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju
Tak dziś myślę co by tu wy myśleć nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki, myślę że to dobry pomysł co wy na to?
składniki:
0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 jajka,
kilka kropel olejku migdałowego,
1 szklanka mleka,
1 litr oleju do smażenia
wykonanie:
Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka
Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości
Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet
Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka
Dokładnie wymieszać do połączenia się składników
Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość
Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej
Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Podawać kto z czym lubi np. powidła, jogurt lub zajadać czyste bez niczego
Komentarze
Prześlij komentarz