Blok czekoladowy
Dzieci zachciały mama zrobiła. Czasy dzieciństwa i PRL -u. Znając życie każdy to lubi i dodaje różne dodatki, my jednak lubimy tradycyjny bez niczego. Chociaż robiłam już różne wersje taka smakuje nam najbardziej. Polecam również biały bez kakao i wtedy mniej cukru bo jest bardzo słodki
3/4 szklanki wody gorącej,
180 g masła,
1,5 szklanki cukru,
500 g mleko w proszku (łaciate),
7 - 8 czubatych łyżeczek kakao
wykonanie:
Do garnka dodać masło, cukier, kakao oraz wodę. Całość zagotować i przestudzić aby było lekko ciepłe ( nie gorące ). Przygotować herbatniki pokruszyć je dowolnie. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku oraz pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszać energicznym ruchem do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć do dowolnej formy ( u mnie naczynie żaroodporne ), wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić tak przygotowane i nakryte folią aluminiową do lodówki. Wspaniała słodkość dla dzieci i nie tylko. powiem że z masłem jest o wiele smaczniejsze niż z margaryną
Jeśli zostanie wam duża ilość przygotowanego bloku bez problemu można go zamrozić i wyjąć kiedy tylko najdzie nas na niego ochota a nawet jeżeli będziemy mieli potrzebę przekąsić coś słodkiego
Komentarze
Prześlij komentarz