Bigos z dużą ilością mięsa
Bigos świąteczny ugotowany, przede mną jeszcze pieczenie ciast i wiele innych rzeczy związanych ze świętami. Dużo pracy tylko kto to zje? gości się nie spodziewamy bo rodzinkę daleko mamy, ale może bóg da że ktoś nas odwiedzi
składniki:
1 kg ścinków z indyka,
1 kg kości żeberkowych,
2 koncentraty pomidorowe po 160 g,
2,5 łyżki cukru,
3 łyżki majeranku,
6 - 8 ziarenek ziela angielskiego,
4 - 6 liście laurowe,
1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody i dodać mięso oraz kości żeberkowe, gotować do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i oddzielić mięso od kości a indycze pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru po mięsie dodać kapustę drobno pokrojoną dodać ziela i liście laurowe, gotować do miękkości kapusty. Gdy kapusta jest już miękkawa dodać przygotowane mięso i nadal gotować na wolnym ogniu. jak już kapusta i mięso są miękkie dodać majeranek, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą dodać cukier ( jest lepszy smak bigosu ) i dalej gotować. Pod koniec dodać koncentraty pomidorowe i zagotować. Dziś mam tak dzień zalatany że podałam bigos do chleba a przy okazji rodzinka spróbowała smaku i byli zachwyceni
Komentarze
Prześlij komentarz