Reklama

Wyszukaj przepis

Bezy serduszka

Z makaronu który wczoraj robiłam zostało mi białek i tak pomyślałam że szkoda wyrzucić więc pianę ubiłam i serduszka wymyśliłam. Serduszka wyszły idealne a placek bezowy miękki i się pokruszył ale w smaku mega, dzieciom tak posmakowało że woleli kruche rozwalone niż serduszka. Na obiad zrobiłam ziemniaki z bigosem świątecznym link podam w przepisie

składniki:

8 białek,
2 szklanki cukru,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z jednej pomarańczy i z połowy cytryny

wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać do czasu aż piana będzie błyszcząca i nie będzie czuć cukru. Gdy piana jest już ubita dodać sok z pomarańczy i cytryny nadal ubijając dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować do połączenia się składników. Na blaszkę wyłożoną papierem (ale to był największy mój błąd lepiej położyć na kratce z papierem ) powyciskać dowolny kształt bez. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 110 stopni i suszyć 1,5 godziny ( na blaszce na kratce około 1 godziny i 10 minut ).  Z pozostałych białek piekłam blat ( nie wyszedł idealny bo bardzo kruchy i w środku miękkawy, ale ja akurat taki lubię choć suszyłam go 2 godziny ale jak to mówią człowiek uczy się na błędach wyszedł pyszny choć efekt nie ciekawy ). Na obiad podałam ziemniaki z bigosem świątecznym.  Bigos z dużą ilością mięsa













Komentarze

  1. Uwielbiam bezy. Mam zamrożone białka, może po niedzieli zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję kochana nie wyszły idealne ale pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty