Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie
Czy koniecznie na obiad musi być mięso, nie sądzę tak więc dziś zrobiłam obiad jakiego mi się chciało od dawna
składniki:
1 duża cebula,
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki ( do wątroby ),
1,5 łyżki suszonych warzyw,
2 szklanki wody
wykonanie:
Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc
Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą
Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować
Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem
Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby.
Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej
Obsmażyć z obu stron na brązowo
Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami
W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor
Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego.
Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha
Komentarze
Prześlij komentarz