Reklama

Wyszukaj przepis

Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie

Czy koniecznie na obiad musi być mięso, nie sądzę tak więc dziś zrobiłam obiad jakiego mi się chciało od dawna

składniki:

600 g wątroby wieprzowej,
1 duża cebula,
 2 szklanki mleka,
 2 łyżki mąki ( do wątroby ),
1,5 łyżki suszonych warzyw,
 2 szklanki wody

wykonanie:

 Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc

  Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą

  Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować

  Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem

  Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby.

  Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej

  Obsmażyć z obu stron na brązowo

 Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami

  W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor

 Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych.

  Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego.

  Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha

Komentarze

Popularne posty