Skrzydełka na ryżu
Dziś u mnie spadł pierwszy śnieg, więc gdy wstałam wymyśliłam sobie inny obiad niż zawsze, mam nadzieję że przypadnie wam do gustu. Jest trochę pracy przy tym daniu zwłaszcza przy pieczeniu bo dość długo ale efekt końcowy WOW, polecam
składniki:
1,5 szklanki ryżu,
1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku,
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
1 ząbek czosnku,
1,5 - 2 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
2 cebule ( ja dałam żółtą i czerwoną ),
szczypta ziół prowansalskich
sos:
5 łyżek keczupu ( dałam swój ),
1 łyżeczka cukru
wykonanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć. Dodać przyprawy, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, drobno pokrojony czosnek, olej oraz przyprawę uniwersalną. Wszystko dokładnie wymieszać aby przyprawy wchłonęły w każdy kawałek mięsa i wstawić na godzinę do lodówki
Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Na ryżu ułożyć pokrojoną w krążki cebulę nie musi być czerwona jeżeli ktoś woli może być biała lub tradycyjna żółta, w międzyczasie przygotować sos, w wodzie rozpuścić masło, keczup i cukier i całość zagotować do połączenia się w jedną całość
.
Na ryżu z cebulą ułożyć skrzydełka, zalać sosem przygotowanym wcześniej, wstawić do piekarnika ustawić na 190 stopni i piec 1 godzinę i 45 minut co jakiś czas przekręcając skrzydełka aby równo się upiekły, o wyznaczonym czasie sprawdzić czy ryż jest wystarczająco miękki jeśli nie to piec jeszcze aż do momentu gdy ryż będzie całkowicie miękki lecz czas który podałam jest zależny od piekarnika gdyż nie wszystkie są jednakowe
Tak przygotowane danie czyli skrzydełka na ryżu podawać z ulubioną surówką lecz nie koniecznie ja akurat podałam z moimi ulubionymi grzybami opieńki w occie lecz każdy z osobna może zaserwować swoje ulubione surówki
Komentarze
Prześlij komentarz