Puchatek gotowany - sernik
Wczoraj myślałam nad sernikiem na zimno i wymyśliłam, z dwóch zrobiłam jeden wyszedł przepyszny nie spodziewałam się takiego efektu. Ale jak to mówią jak się myśli to się wymyśli. Jest przy nim trochę pracy ale warto. Jest to mój debiut co do sernika na zimno
składniki:
wykonanie:
Do miski dodać śmietany i jajka całość zmiksować na jednolitą gładką masę do połączenia się jajek ze śmietaną
Do garnka wstawić mleko i zagotować, gdy mleko już się zagotuje dodać zmiksowaną śmietanę z jajkami i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu aż powstanie twaróg czyli powstaną grudki a woda będzie przezroczysta ( nie może być mleczna )
Ugotowany twaróg przecedzić na durszlaku do czasu aż odsączy całą wodę która powstała w trakcie przygotowania twarogu z jajek i śmietany
W blaszce 25/25 wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę ciastek śmietanę Śnieżkę obie ubić ze szklanką mleka do czasu aż powstanie kremowa masa lecz nie za długo aby nie powstało masło
Masło utrzeć z cukrem nie musi być dokładnie tylko tak aby masło było jednolitej konsystencji do utartego masła dodać ostudzony twaróg i nadal ubijać mikserem na jednolitą gładką masę następnie dodać ubitą śmietanę Śnieżkę i zmiksować do połączenia się z twarogiem
Gdy już zmiksowane dodać ostudzoną lejącą się galaretkę i również zmiksować do połączenia się całości aż masa twarogowa połączy się z galaretką oczywiście galaretka musi być ostygnięta nie można dodać ciepłej
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowane wcześniej w blaszce herbatniki położyć drugą warstwę herbatników lekko je dociskając w masę. Zalać lekko tężejącą galaretką ( na 1 galaretkę 1 szklanka wody gotowanej ) smak dowolny
I tak przygotowany sernik gotowany wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki aby dobrze zastygł można pozostawić na całą noc w lodówce, dobrze będzie przykryć wierzch sernika aby nie przechwycił zapachów z lodówki. Po wyjęciu z lodówki sernik oddzielić od papieru do pieczenia i już można kroić dowolne kształty a powiem że kroi się wyśmienicie
Komentarze
Prześlij komentarz