Kapusta z kaszą jęczmienną
Podam wam fajny przepis który mam od mamy. Gotował to mój dziadek, moja mama teraz ja, mam nadzieję że moja córka też będzie ciągnęła tą tradycję. Jest pyszna ta kapusta, nadaje się na gorąco jak i na zimno
składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej,
1 duża cebula,
0,5 szklanki oleju,
1 łyżka majeranku,
5 ziarenek ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 średnia ząbek czosnku
wykonanie:
Do garnka wlać około 1,5 litra wody i dodać pokrojoną drobniej kapustę kiszoną ( nie obgotowywać chyba że ktoś nie lubi kwaśnej ), gotować do miękkości kapusty. Jak już kapusta jest już miękka wsypać kaszę jęczmienną. Doprawić do smaku przyprawą w formie jarzynki, dodać ziela angielskie, liście laurowe i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości oczywiście co jakiś czas przemieszać aby kapusta z kaszą nie przystały do dna garnka
Cebulę podsmażyć na oleju na lekko brązowy kolor tak zwany złoty, usmażoną cebulę razem z olejem w którym się smażyła wlać do gotującej się kapusty z kaszą gdy woda już wyparowała i energicznie zamieszać. Następnie wsypać majeranek oraz dodać drobno pokrojony czosnek
Gotować cały czas mieszając aby nie przywarła do garnka do czasu aż kapusta będzie kleista, jeżeli będzie potrzeba doprawić według swego smaku
Tak przygotowana kapusta z kaszą to hit z mego domu rodzinnego gdy byłam jeszcze dzieckiem i powiem szczerze uwielbiam ja do dnia dzisiejszego
Komentarze
Prześlij komentarz